Grecia are nevoie de încă o ştergere de datorie, de 80 de miliarde de euro, după ce la începutul anului a scăpat de circa 100 de miliarde de euro, pentru ca îndatorarea ţării să devină sustenabilă pe termen lung, potrivit băncii americane Goldman Sachs.
Goldman Sachs este una dintre băncile de pe Wall Street acuzate că ar fi ajutat Grecia să împrumute sume mari de bani prin instrumente financiare complexe care ascundeau finanţarea.
Pentru a ajunge la nivelul de 120% din PIB până în 2020, ţintă susţinută de FMI, este necesară o restructurare a datoriei Greciei deţinută de investitori instituţionali, precum Banca Centrală Europeană, afirmă Goldman Sachs, informează CNBC.
Analiştii sunt sceptici în privinţa măsurilor analizate în prezent pentru ajutarea Greciei, precum reduceri de dobânzi la împrumuturi şi achiziţii de obligaţiuni acordate în cadrul restructurării datoriei deţinute de investitori privaţi.
Dacă datoria Greciei, de 340 de miliarde de euro nu este redusă, zona euro va fi nevoită să finanţeze mulţi ani statul elen, avertizează Goldman Sachs.
Experţii băncii notează însă că o reducere a datoriei Greciei pare puţin probabilă în actualul climat politic din Europa.
Creditorii privaţi ai Greciei, precum bănci, fonduri de investiţii sau companii de asigurări, au participat la restructurarea datoriei statului elen în martie. Datoria de circa 200 de miliarde de euro către aceştia a fost redusă la jumătate. O parte din datoria rămasă, de 100 de miliarde de euro, a fost preschimbată în obligaţiuni noi, pe perioadă mai lungă, însă chiar şi aceastea se tranzacţionează în prezent cu mult sub valoarea nominală.