Reprezentanţii unităţilor de învăţământ din judeţ întocmesc statistici pentru a şti cu exactitate câţi copii au plecat să studieze în străinătate şi câţi s-au reîntors acasă şi continuă studiile în judeţ. Inspectoratul Şcolar Judeţean va trebui să trimită Ministerului Educaţiei, până pe data de 15 decembrie, situaţia statistică privind aceşti copii.
Statistica a fost solicitată după ce, săptămâna trecută, la Bucureşti a avut loc o dezbatere prilejuită de lansarea studiului „Remigraţia copiilor români”. La întâlnire a participat şi Silvia Chelariu, inspector vrâncean de limba şi literatura română. Studiul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi al Ministerului Afacerilor Externe. Acesta arată că tot mai mulţi copii plecaţi să studieze în străinătate, se reîntorc în România cu majore dificultăţi de adaptare, dar mai cu seamă cu un bagaj de cunoştinţe mult mai modest.
Potrivit unui proiect de cercetare iniţiat de Asociaţia Alternative Sociale, în perioada ianuarie 2008 – mai 2012 au revenit în România peste 21.000 de copii. Situaţia acestor elevi remigraţi a intrat deja în vizorul Ministerului Educaţiei, care are în vedere elaborarea de strategii şi politici educaţionale ce vizează stimularea procesului de rezilienţă.
Planul de sprijinire a elevilor români reîntorşi acasă cuprinde, printre altele, organizarea de cursuri intensive gratuite de limba română, în şcoli.
Totodată, pentru a se adapta colectivului, aceşti elevi sunt implicaţi în proiecte, prin care sunt ajutaţi să comunice cu colegii. În activităţi sunt implicaţi deopotrivă părinţii şi profesorii, care prin activităţi specifice sunt învăţaţi cum să comunice eficient cu aceşti copii.
Reprezentanţii unităţilor de învăţământ din judeţ întocmesc statistici pentru a şti cu exactitate câţi copii au plecat să