Actionarii majoritari ai Polus Real Estate atrag atentia asupra faptului ca proiectul „Cartierul Tineretului” nu mai respecta termenii initiali ai parteneriatului public-privat semnat cu Consiliul Local Cluj-Napoca.
„Transformarea unui cartier rezidential intr-un parc fotovoltaic s-a facut fara acordul actionarilor majoritari ai Polus Real Estate si contrar vointei acestora, de catre persoane care nu aveau dreptul sa reprezinte compania in fata administratiei locale”, se arata intr-un comunicat transmis marti de Polus Real Estate.
In aceste conditii, compania solicita autoritatilor locale ale municipiului Cluj-Napoca gasirea unei solutii pentru a proteja investitia realizata pana in prezent, care se ridica la 30 de milioane de euro.
Pana in prezent, in lipsa unor raspunsuri concrete, Polus Real Estate a cerut in instanta lichidarea SC Cartierul Tineretului SRL, pentru ca atat actionarii cat si administratia locala sa isi rezolve obligatiile reciproce, prin valorificarea bunurilor detinute de companie.
Acordul initial, semnat in 12 ianuarie 2007, prevedea construirea unui cartier rezidential, prin infiintarea unei companii numite SC Cartierul Tineretului SRL, cu o perioada de functionare limitata la cinci ani. Asociatii acestui SRL erau Consiliul Local Cluj-Napoca (51%) si Polus Real Estate (49%). Aceasta din urma este o companie detinuta de catre Sandor Demjan si Sandor Nyul, cu un pachet de actiuni majoritar, de 87%. Restul actiunilor sunt detinute de persoana privata Paszkany Arpad, cu o cota de 13%.
In 27 decembrie 2010, in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a Polus Real Estate, actionarii majoritari au respins reconversia cartierului rezidential in orice alta forma de dezvoltare fata de cea initiala. De asemenea, actionarii au decis schimbarea sediului Polus Real Estate si a administratorului firmei,