O femeie din Târgu Mureş plăteşte una dintre cele mai mici dobânzi la credite în euro. După ani de judecată şi luni de zile de insistenţe cu o decizie definitivă şi irevocabilă în mână, avocatul clientei a reuşit, în sfârşit, să determine BCR să aplice decizia instanţei şi să plătescă drepturile femeii. BCR nu se opreşte însă aici. Continuă procesele
O clientă BCR din Târgu Mureş plăteşte, în acest moment, o dobândă de doar 1,7% pe an la creditul în euro garantat cu ipotecă pe care îl are. După luni de zile în care au refuzat să aplice o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care fixa dobânda la credit la formula EURIBOR+1,5% pe an, cei de la BCR au pus în practică noile condiţii însă nu de bunăvoie şi nici măcar siliţi “doar” de executorul judecătoresc.
“Au pus până la urmă în aplicare decizia Curţii. Au plătit şi diferenţa de dobândă între momentul începerii acţiunii şi momentul aplicării decizie definitive. Nu a fost însă uşor. Au refuzat până şi decizia de executare silită. S-au conformat însă aproape instantaneu după ce am depus o plângere penală pentru abuz în serviciu.”, ne-a explicat Alexandru Şeulean, avocatul clientei.
Banca nu se opreşte niciodată
Existenţa unei hotărâri definitive şi irevocabile emisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a pus însă capăt disputei dintre bancă şi clienta sa. Aceasta pentru că instituţia de credit apelează la toate metodele legale pentru a-şi reduce pierderea, chiar dacă aceste proceduri au, în general, şanse mici de succes şi chiar dacă ele presupun costuri substanţiale cu avocaţii.
Astfel, în acest moment, BCR a făcut contestaţie în anulare, a cerut revizuirea sentinţei, a înaintat contestaţie la executare şi, de asemenea, a cerut anularea contractului de credit şi plata anticipată a sumei împrumutate. De altfel, când am scris pentru prima dată despre cazul femeii