Revista de specialitate „British Medical Journal” (BMJ) solicită companiei farmaceutice Roche să facă publice toate datele despre medicamentul Tamiflu, acuzând că nu există dovezi care să ateste efectul antigripal al produsului, informează Daily Mail.
Medicamentul a fost cumpărat în stocuri mari de mai multe guverne ale lumii pentru a fi utilizat în cazul unei eventuale epidemii gripale. Mai mult, Tamiflu a fost intens utilizat în anul 2009, în perioada pandemiei gripei porcine.
În acest context, Peter Gotzsche, liderul Cochrane Centre din Copenhaga, a declarat că guvernele ar trebui să acţioneze pe cale legală compania Roche pentru a-şi primi înapoi banii pe care i-au cheltuit la achiziţionarea „inutilă” a medicamentului Tamiflu.
„Sugerez boicotarea tuturor produselor Roche până când nu vor fi publicate toate informaţiile despre Tamiflu”, a adăugat Gotzsche.
În replică, reprezentanţii companiei au arătat că au îndeplinit toate condiţiile legale, precizând că un document numărând 3200 de pagini de informaţii a fost trimis către Peter Gotzsche şi colegii acestuia.
Potrivit sursei citate, medicamentul antigripal a fost inclus anul trecut pe o listă întocmită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind „medicamentle esenţiale”. Gregory Hartl, purtătorul de cuvânt al OMS, a declarat atunci că instituţia pe care o reprezintă a avut dovezi suficiente pentru a garanta efectul antigirpal al medicamentului Tamiflu.
Totuşi, Agenţia Europeană a Medicamentului investighează compania Roche pentru că nu ar fi prezentat efectele secundare pentru 19 medicamente, inclusiv Tamiflu, utilizate de circa 80.000 de pacienţi din SUA.
În SUA, Centrul Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă Tamiflu şi Relenza, un produs GlaxoSmithKline, ca medicamente eficiente pentru tratarea gripei.
Revista de specialitate „Brit