Preşedintele Franţei, François Hollande, susţine marţi o conferinţă de presă la Palatul Elysée, în faţa a 400 de ziarişti, pentru a explica în special politica sa economică. Este şi ocazia unui prim bilanţ după şase luni de la preluarea puterii, într-un moment când cota sa de popularitate a scăzut vertiginos.
Unii comentatori avizaţi consideră că pentru François Hollande a sosit "ora adevărului", după ce timp de şase luni s-a arătat ezitant sau în orice caz mult prea "normal" faţă de aşteptările francezilor, într-o perioadă care este departe de a fi "normală", pentru că Franţa traversează o criză economică profundă.
În noiembrie 2007, după şase luni de exercitare a puterii, cota de popularitate a fostului preşedinte Nicolas Sarkozy era satisfăcătoare, 51% dintre francezi îi apreciau acţiunea. În noiembrie 2012, doar 39% dintre francezi se declară încrezători în politica lui François Hollande, iar experţii spun că niciodată, în ultimii 50 de ani, un preşedinte nu a fost confruntat cu o prăbuşire mai vertiginoasă a cotei sale de popularitate imediat după preluarea puterii.
În presa franceză se mai afirmă că şeful statului ar fi decis, odată cu organizarea acestei conferinţe de presă, să fie mai prezent din punct de vedere mediatic şi să-şi explice singur reformele. Cotidianul Libération pretinde că şeful statului francez şi Guvernul de la Paris se află în prezent sub presiune germană. Europa nu poate avansa fără o axă franco-germană în bună stare de funcţionare, ceea ce implică şi o bună sănătate a economiei franceze. Or, germanii sunt de mai multă vreme, cam de cinci ani, neliniştiţi de pierderea în materie de competitivitate a Hexagonului.
Prin conferinţa de presă de marţi, François Hollande lansează de fapt o nouă campanie, va încerca să câştige din nou încrederea francezilor într-un moment când aceştia sunt îngrijoraţi în legătură cu c