Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a votat, marţi, pentru a 21-a oară în favoarea unei rezoluţii ce condamnă embargoul Statelor Unite contra Cubei, în vigoare de cincizeci de ani, informează AFP.
Circa 188 de ţări, un record, au votat această rezoluţie. Doar trei ţări, Statele Unite, Israelul şi insula Palau din Pacific, au votat împotrivă. Două s-au abţinut. Anul trecut, 186 de ţări au votat pentru, amintește Agerpres.
Ministrul cubanez al afacerilor externe, Bruno Rodriguez, a denunţat o politică „inumană, ratată şi anacronică a 11 guverne americane succesive" de la instituirea acestui embargou în februarie 1962.
Deşi americanii cubanezi au ajuns să trimită trei miliarde de dolari în insulă în 2011, Statele Unite au indicat că nu ridică embargoul până ce regimul cubanez nu va proceda la mai multe schimbări economice şi sociale.
Primul mandat al lui Barack Obama a fost „marcat de o înăsprire permanentă a embargoului din punct de vedere economic, comercial şi financiar", a deplâns Rodriguez, care a comparat din nou embargoul cu un „genocid".
Potrivit ministrului cubanez, spitalele din Cuba nu mai pot obţine medicamente pentru cancer sau boli de inimă.
Rusia, China şi ţările din Organizaţia de Cooperare Islamică, precum şi Mişcarea Ţărilor Nealiniate şi-au exprimat de asemenea opoziţia faţă de acest embargou.
Embargoul serveşte de „ţap ispăşitor pentru problemele economice ale insulei", a replicat diplomatul american Ronald Godard, reamintind că autorităţile cubaneze au arestat peste 4.000 de persoane în 2011.
"Comunitatea internaţională nu poate ignora cu bună conştiinţă uşurinţa şi frecvenţa cu care regimul cubanez trece sub tăcere criticile, împiedică reuniunile paşnice şi jurnalismul liber", a afirmat el.