Multe popoare consideră numărul 13 ca fiind blestemat.
Se zice că numărul 13 este considerat aducător de nenorociri si pentru că, la Cina cea de taină, au stat la masă 13 persoane, cei 12 Apostoli si Iisus, înainte ca Mântuitorul să fie crucificat. Marţi 13, două "semne rele" care, alăturate, dau fiori multora. Anticristul apare în Biblie în Capitolul al 13-lea din Apocalipsă, iar Adam, spun unii, a mâncat din fructul oprit într-o zi de marţi. Superstitioşi sau nu, nu se poate ca această dată să treacă neobservată! Puţini oameni au curajul să cheme la masă 13 musafiri.
În mitologia scandinavă, se spune că 12 zei s-au adunat la o sărbătoare atunci când un al treisprezecelea zeu, Loke, a venit si el. Se zice că Loke l-a omorât, după masă, pe Balder, cel mai iubit dintre zei… În multe ţări 13 este evitat pentru a desemna numărul străzii, al etajului, al apartamentului, al casei etc, preferand varianta 12 bis celei de 13. Se spune, de asemenea, că dacă numele persoanei conţine, în total, 13 litere, persoana nu este dintre cele mai norocoase..
.Marii conducători se temeau de ziua de 13. Spre exemplu, Sir Winston Churchill nu călătorea într-o asemenea zi decât dacă era absolut necesar. La fel procedau şi Napoleon, Mark Twain sau Franklin Delano Roosevelt. Misiunea Apollo 13 a fost lansată la ora 13:13 şi abandonată în ziua de 13 aprilie 1970.
Moartea XIII?
Numărul 13 este, în Tarot – o artă divinatorie străveche - cartea denumită Moartea XIII, o arcană majoră care conţine un avertisment negativ. Adeseori, vedem într-un film, în momentul culminant, un magician care întoarce o carte si de ce oare, aproape de fiecare dată, este Moartea XIII? Nu pentru că ar anunţa neapărat o crimă, un deces sau alte evenimente tragice, ci pentru că imaginea continută pe această carte dă fiori: un schelet călare, îmbrăcat în armură, cu un steag negru, călcând peste ca