Statul intenţionează să se împrumute în euro de pe piaţa internă, dar şi de pe cea externă pentru a obţine un randament mai mic decât cel pentru lei, însă ignoră riscul valutar aferent acestor finanţări.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să vândă, la licitaţia de vineri, obligaţiuni denominate în euro în valoare de 150 de milioane de euro către piaţa locală, potrivit Mediafax.
În acelaşi timp, premierul Victor Ponta a anunţat luni că, până la sfârşitul acestui an, adică în mandatul lui Florin Georgescu de ministru al Finanţelor, România va mai lansa o emisiune de titluri în euro pe pieţele internaţionale, la care Guvernul speră să obţină o dobândă sub 5%.
"Probabil că până la sfârşitul anului … mai avem o emisiune de titluri, tocmai ca să scădem sub acel 5% dobândă psihologic. (...) Dacă obţinem sub 5%, e excelent", a declarat Ponta.
Analistul economic Florin Cîţu consideră că există posibilitatea obţinerii unei dobânzi sub 5%, deoarece suma solicitată de România nu contează comparativ cu dinamica globală a împrumuturilor solicitate, de exemplu, de ţări precum Grecia, Spania sau Portugalia.
În plus, analistul apreciază că, de obicei, România se împrumută de la mai mulţi investitori cu o sumă mică şi, în acest context, dobânda sub 5% poate fi obţinută. Un alt factor care ar influenţa randamentul sub 5% constă în scadenţa împrumutului la trei ani, pentru că dobânda la o maturitate de peste trei ani, adică la un împrumut pentru 7-10 ani, ar fi o problemă.
În schimb, Cîţu atrage atenţia asupra altei probleme, şi anume de ce să se împrumute Ministerul Finanţelor de pe pieţele internaţionale, când poate lua împrumutul în lei de pe pieţele interne, mai ales că riscul valutar va fi suportat de către cetăţeni, care vor trebui să plătească deprecierea leului.
Până în momentul de faţă, premierul