Sunt persoane care se tem sa iasa din casa intr-o zi de marti, 13, riscand astfel sa fie ridiculizate de cei din jur. Cu toate acestea, superstitiile, indiferent cat de stupide ar parea, influenteaza existenta oamenilor de secole.
La inceputuri, cand oamenii nu aveau cunostintele necesare pentru a-si explica anumite evenimente sau fenomene naturale, puneau totul pe seama spiritelor. Acestea puteau fi imbunate prin tot felul de gesturi si practici, reunite in prejudecati si credinte primitive, care ulterior s-au impamantenit si au capatat numele de superstitii. Asa se face ca multa lume scuipa in san sau face trei pasi inapoi cand vede o pisica neagra, de exemplu, dar o face fara sa cunoasca sursa acestei superstitii si motivele aparitiei ei. In vechime, aceste pisici erau asociate cu vrajitoria si cu magia neagra, pe atunci foarte prezente in viata de zi cu zi.
Cu timpul, dupa ce omenirea a descoperit stiinta si a reusit, astfel, sa-si explice fenomenele ce pana atunci o ingrozeau, superstitiile si-au mai pierdut din influenta. Astazi, sa fii superstitios poate fi „nesanatos" - daca exagerezi, risti sa rada lumea de tine, ba chiar sa fii marginalizat din aceasta cauza. In plus, o viata guvernata de superstitii poate deveni stresanta.
„Nu este ceva nou in faptul ca asteptarile noastre sunt extrem de puternic influentate de sugestibilitate. Mai multe studii au demonstrat efectul pozitiv sau negativ determinat de increderea noastra, chiar si in ideile preconcepute. Superstitiile si fricile provocate de acestea pot interfera in vietile noastre si pot provoca anxietate, anticipand o finalitate negativa", spune psihologul Keren Rosner.
O viata plina de „pericole"
Studentul Marius Postelnicu (23 de ani), din Bucuresti, recunoaste, usor stanjenit, ca este o persoana exagerat de superstitioasa. „Daca imi trece prin fata o