Cele două mari alianţe politice care au intrat în competiţie pentru voturile alegătorilor, Uniunea Social Liberală şi Alianţa România Dreaptă, vor să seducă electoratul cu taxe mai mici şi creşteri salariale modeste.
Mesajele cele mai puternice ale celor două armate politice se concentrează pe tema scăderii birurilor. USL le reduce pentru cei cu venituri mici, mizând pe statisticile care arată cât de adânc e bazinul alegătorilor cu lefuri modeste, iar ARD împrăştie nişte bani egal, la toată suflarea.
În esenţă, programul pe care USL îl numeşte Pentru o Românie puternică oferă promisiunea menţinerii plafonului maxim de 16% şi adaugă cote diferenţiate de 8% şi 12% pentru veniturile mici. La acest capitol, oferta ARD promite păstrarea sistemului cotei unice, dar reducerea acesteia la 12%, atât la impozitul pe venit, cât şi la cel aplicat profitului companiilor. Adriean Videanu, arhitectul noii viziuni fiscale a dreptei, a estimat costurile acestei relaxări în jurul a 2,5 miliarde de lei, cam 600 de milioane de euro, şi a ţinut să reamintească faptul că reducerea poverii fiscale ar putea scoate la suprafaţă mai multe salarii plătite la negru şi ar putea stimula firmele să afişeze profit, ceea ce ar mări încasările. El a evocat experienţa introducerii cotei unice, când reculul veniturilor statului a fost de scurtă durată şi a fost compensat apoi de încasări mai mari.
USL nu a evocat cifre în ajutorul propunerii de relaxare a fiscalităţii, mulţumindu-se să comenteze într-un registru oarecum populist. Ambele tabere ştiu însă că încasările din impozitul pe venit aduc doar vreo 10% din veniturile statului, deci nu reprezintă vreun tabu semnificativ pentru buget.
Frâna la TVA
Grosul banilor intraţi în buget din fiscalitate vin din taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi din accize, care împreună cons