Aproape 30% dintre persoanele înregistrate la Biroul de Credit sunt eligibile pentru accesarea unui credit, susţin brokerii.
"Sunt peste 700.000 de persoane înregistrate la Biroul de Credit cu întârzieri de la 5 lei la sume mari, de la câteva zile la luni. Din analizele noastre, din comunicările Biroului de Credit, estimăm că aproape 200.000 din cei 700.000 ar fi creditabili", a declarat pentru gândul Anca Bidian, preşedinte Kiwi Finance.
La jumătatea acestui an, preşedintele CEC Bank Radu Gheţea, a precizat la rândul său că intenţionează să propună reducerea perioadei de stocare în baza de date a Biroului de Credit a informaţiilor despre clienţii rău-platnici. În prezent, aceste date sunt păstrate timp de patru ani de la achitarea ultimei restanţe.
"Personal cred că cei care au dat dovadă de conştiinciozitate, au colaborat cu banca, ar trebui să poată beneficia de clemenţă", a explicat Gheţea la acea vreme.
În opinia brokerilor de credite, riscul asociat unui client trebuie evaluat din mai multe puncte de vedere. "Pe lângă numărul întârzierilor, a sumelor întârziate, numărul expunerilor e important. Dacă un client a avut şapte credite şi a întârziat la unul, acesta are un anumit grad de risc şi un anumit comportament de plată versus un alt client care a avut un credit şi a întârziat şi la acela", ne-a precizat Bidian.
Istoricul de creditare al unei persoane înregistrate la Biroul de Credite este un element informativ pentru bănci în momentul în care analizează un dosar. În prezent, nu există nicio reglementare care să restricţioneze accesul la credite a persoanelor din Raportul de Credit.
Aproape 30% dintre persoanele înregistrate la Biroul de Credit sunt eligibile pentru accesarea unui credit, susţin brokerii.
"Sunt peste 700.000 de persoane înregistrate la Biroul de Credit cu întârzieri de la 5 lei la sume mari, de l