Originele sofranului, cel mai scump condiment din lume, nu sunt nici acum certe. A fost introdus in Europa de mauri, prin Spania. Pretul extrem de ridicat al sofranului, de 30.000 - 40.000 de euro pe kg, se justifica prin faptul ca, pentru un kg de condiment trebuie in jur de 200.000 de flori din care se retin numai stigmatele, dar si de faptul ca este o cultura manuala, care nu suporta mecanizare, sofranul fiind o planta capricioasa.
In gastronomie, sofranul se foloseste la condimentarea mancarurilor de peste si a felurilor pe baza de orez, conferinduri-le un gust placut si o culoare deosebita. Sofranul, insa, trebuie folosit cu moderatie, din cauza gustului amarui.
Intareste inima si alunga anemia
Stigmatele rosii contin uleiuri esentiale, substante amarui si colorant galben. Ca remediu terapeutic, condimentul intareste inima si ajuta impotriva anemiei si a problemelor cauzate de suprasolicitarea organismului. In Orient, mai ales, sofranul este considerat un afrodiziac.
In trecut, la vremea lor, romanii puneau sofran in apa de baie, iar in Evul Mediu, femeile il foloseau la prepararea pomezilor de par pentru a atrage, in acest fel, barbatii. Astazi, datorita actiunii sale asemanatoare cu cea a hormonilor, sofranul este folosit in tratamentul infertilitatii.
Curcumina, substanta care se gaseste in compozitia sofranului, previne dezvoltarea tumorilor, sofranul dovedindu-si eficienta in cancerul de san, stomac si uter.
Datorita calitatilor sale antiinflamatoare, sofranul s-a dovedit a fi un bun regenerator al pielii distruse de arsuri, in aceste probleme cea mai recomandata fiind tinctura de sofran. Pentru arderi interne, precum cele de col uterin, de exemplu, exista medicamente care au sofran in compozitie.
Tinctura se prepara si acasa, punand intr-un vas de sticla, borcan, 20 de grame