Guvernul ar putea modifica Legea dialogului social printr-o ordonanţă de urgenţă şi nu ar trebui să mai dialogheze pe acest subiect cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, întrucât aceste instituţii au alte atribuţii, a declarat, marţi, vicepreşedintele "Cartel Alfa" Petru Dandea.
Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa" a spus că Legea dialogului social nu a fost modificată deoarece Guvernul a decis să ceară şi un punct de vedere de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială (BM), iar răspunsul primit nu a reuşit să clarifice nimic, ci a încurcat şi mai mult lucrurile.
Potrivit sindicaliştilor, răspunsul a fost trimis în urmă cu aproximativ trei săptămâni şi nu este unul punctual, recomandându-se doar o politică prudentă şi o atenţie deosebită.
"Credem că Guvernul nu ar mai trebui să dialogheze cu FMI şi Banca Mondială, pentru că aceste instituţii au alte atribuţii", a spus Dandea, potrivit Mediafax.
Reprezentanţii "Cartel Alfa" cred că Guvernul ar putea să dea o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea rapidă a Legii dialogului social, cu condiţia ca modificările propuse să fie agreate de sindicate şi patronate.
Sindicaliştii spun că în lipsa unei modificări legislative, negocierea contractelor colective de muncă este imposibilă.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" va organiza miercuri acţiuni de pichetare în toată ţara, pentru a susţine o acţiune europeană care militează pentru păstrarea locurilor de muncă şi deblocarea negocierilor colective.
Guvernul a propus FMI dublarea limitei maxime de valabilitate a unui contract colectiv de muncă, posibilitatea prelungirii acestui contract de mai multe ori decât o singură dată şi eliminarea interdicţiei ca în contracte să fie incluse alte drepturi în bani şi natură decât cele din legea în vigoare.
În acelaşi timp, conform