Invenţia despre care BBC scrie că a fost una dintre cele mai periculoase din istoria omenirii a devenit răspândită în lumea întreagă, provocând şi astăzi moartea a milioane de oameni. În ce îl priveşte pe inventator, acesta se numeşte James Buchanan Duke şi este "părintele ţigărilor moderne".
Potrivit unei statistici menţionate de BBC, până în anul 2000, peste un milion de oameni au decedat din cauza dependenţei de tutun.
"Ţigara este cel mai letal artefact din istoria civilizaţiei" noastre, susţine Robert Proctor de la Universitatea Stanford, adăugând că "a ucis aproximativ 100 de milioane de oameni în secolul XX".
O istorie a tutunului a fost scrisă de către Jordan Goodman care afirmă că "James Buchanan Duke - cunoscut şi drept Buck Duke - a fost responsabil pentru fenomenul secolului XX", după cum descrie acesta ţigara.
Istoria ţigărilor moderne începe în anul 1880, când Duke a intrat în afacerea ţigărilor rulate. Pe lângă crearea produsului, Duke a ajutat şi la distribuirea şi promovarea acestuia.
În 1882, Duke a început să lucreze cu un mecanic care l-a ajutat să pună la punct sistemul de producţie, iar maşinăria creată de acesta din urmă a revoluţionat industria tutunului.
Invenţia mecanicului s-a dovedit a fi neaşteptat de utilă, astfel încât următoarea problemă de pe lista lui Duke a fost faptul că producea mai mult decât vindea. În acel moment, s-a orientat către strategiile de marketing.
Potrivit BBC, Duke a sponsorizat curse, a oferit gratuit pachete de ţigări la concursurile de frumuseţe şi a publicat reclame în revistele populare ale momentului. Încă din 1889, antreprenorul a investit 800.000 de dolari numai în marketing.
Se pare că invenţia sa nu a fost considerată periculoasă până în 1930, când s-a descoperit o legătură între cancerul pulmonar şi dependenţa de tutun.
Este cunoscut, de al