Nu mai puţin de 198 de elevi din judeţul Satu Mare nu mai primesc pensii de urmaş după ce Casa Judeţeană de Pensii (CJP) le-a sistat de la plată deoarece nu şi-au depus şi documentaţia din care să reiasă că încă mai merg la studii. În judeţul Satu Mare 1.998 de copii şi tineri cu vârsta de până la 26 de ani beneficiază în prezent de pensie de urmaş.
Aproape 2.000 de orfani beneficiază de pensie de urmaş
Potrivit conducerii CJP Satu Mare, elevii şi studenţii care nu au depăşit 26 de ani şi care îşi continuă studiile şi în anul şcolar 2012-2013 beneficiază de acest drept. “În luna octombrie am sistat pensia de urmaş pentru 198 de elevi şi studenţi care nu au prezentat adeverinţă care să ateste faptul că urmează o formă de învăţământ. Odată cu prezentarea adeverinţei, aceştia vor fi repuşi în drept cu data suspendării”, a declarat directorul CJP Satu Mare, Eugenia Sabou.
Documentaţia, la care se adaugă şi cuponul de pensii, trebuie să cuprindă numele beneficiarului, vârsta acestuia, denumirea instituţiei de învăţământ şi tipul de învăţământ urmat. Cei care au pensia suspendată trebuie să ştie că îşi vor primi acest drept retroactiv imediat după ce vor aduce adeverinţa.
Potrivit Legii 263/2010, “copiii urmaşi care au depăşit vârsta de 16 ani dar continuă studiile au obligaţia depunerii dovezii continuării acestora în termen de 10 zile de la data începerii anului şcolar/universitar. Nedepunerea dovezii atrage suspendarea plăţii pensiei”.
În judeţul Satu Mare 1.998 de copii şi tineri cu vârsta de până la 26 de ani beneficiază în prezent de pensie de urmaş.
Cum se stabileşte pensia de urmaş
Potrivit art. 89 din Legea 263/2010, pensia de urmaş se stabileşte din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat; pensia de invaliditate gradul I, în cazul î