Banca Naţională a României a împrumutat ieri 14 bănci cu suma de 6 mld. lei (1,3 mil. euro) pusă la dispoziţie pentru operaţiunile repo, iar cererea instituţiilor a atins cel mai înalt nivel înregistrat pentru acest tip de operaţiuni, de 24,3 mld. lei.
În august, octombrie şi noiembrie BNR a hotărât să plafoneze sumele pe care băncile le pot împrumuta la dobânda de politică monetară de 5,25% pe an în schimbul garantării cu titluri de stat. Totodată, banca centrală a decis să elimine orice limite pentru seriile de titluri de stat aduse drept colateral, ceea ce poate preveni eventuale situaţii dificile în cazul în care o bancă s-ar confrunta cu o nevoie neobişnuită de lichiditate.
Multe bănci au ajuns să se bazeze pe tranzacţiile repo cu BNR pentru acoperirea necesarului de lichiditate. Deşi per ansamblu piaţa bancară înregistrează o lichiditate confortabilă, în ultimii ani s-au acumulat dezechilibre considerabile între bănci foarte lichide şi bănci cu dificultăţi din acest punct de vedere.
Banca centrală a plafonat pentru a şasea săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo, însă limita a fost majorată ieri la 6 mld. lei, faţă de la 4 mld. lei în ultimele două săptămâni.
Sumele licitate luni de bănci au ajuns la cel mai ridicat nivel atins vreodată, potrivit statisticilor BNR, care oferă date din anul 2001.
Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale pentru o săptămână şi preia în schimb titluri de stat la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.
BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modifi