Societăţile comerciale cu capital autohton se confruntă în continuare cu probleme mari în ceea ce priveşte finanţarea de la bănci, a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Domnia sa susţine că, în acelaşi timp, companiile cu capital străin au un acces mult mai uşor la creditele bancare, acordate, în principal, de filialele ale căror bănci mamă îşi au sediul în ţările care au investiţii în România.
"Avem 15.000 de grupuri de firme multinaţionale şi 5.000 de grupuri de firme româneşti (...). Investiţiile străine făcute în România în perioada de boom au fost preponderent speculative. Ştim care este valoarea investiţiilor străine la noi, dar nimeni nu ştie cât au investit românii în România", a mai precizat domnia sa.
Cristian Pârvan consideră că statul şi sectorul bancar ar trebui să acorde mai multă atenţie societăţilor româneşti, care au cea mai mare contribuţie la PIB, adăugând: "Exporturile au aport negativ la PIB. Importăm, nu suntem în stare să dăm valoare importurilor şi exportăm. O ţară nu se poate baza decât pe capitalul autohton, iar la noi 90% din companiile româneşti sunt întreprinderile mici şi mijlocii, la care nu se uită nimeni".
În ultimii 23 de ani, Investiţiile Străine Directe au atins valoarea de 55 miliarde euro, din care 17 miliarde euro au mers în industria prelucrătoare, 7 miliarde euro din această sumă reprezentând investiţii greenfield, a mai spus domnul Pârvan. Domnia sa a precizat că, în ultimii opt ani, sumele care au intrat în ţara noastră de la românii plecaţi în străinătate se cifrează la 36,5 miliarde euro.
Reprezentantul AOAR opinează că managerii români sunt foarte buni şi că acţionarii sunt cei care trebuie să ştie ce au de făcut.
În acest context, oamenii de afaceri au propus, printre altele, Băncii Naţionale a României, reducerea dobânzii de poli