Direcţia de Sănătate Publică Arad marchează Ziua Mondială a Diabetului care se celebrează în fiecare an, pe data de 14 noiembrie. Sloganul este „Educaţie şi prevenţie în diabet” şi reprezintă conţinutul tematic al unei campanii demarată în 2009 şi care va dura până în anul 2013.
Scopul campaniei DSP îl reprezintă creşterea cuantumului informaţional al populaţiei cu privire la factorii de risc în relaţie cu diabetul (fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutriţie dezechilibrată, obezitate, stres).
„Obiectivul campaniei este de a promova stilul de viaţă sanogen, în profilaxia şi controlul diabetului. Populaţia generală trebuie să fie conştientă de necesitatea de a recunoaşte precoce şi de a preveni diabetul şi consecinţele sale asupra sănătăţii. Toate persoanele cu diabet şi cele la risc de diabet, indiferent unde locuiesc, au dreptul să înveţe despre diabet, cum poate fi prevenit, cum poate fi gestionat în mod eficient şi cum pot accesa resurse educaţionale şi clinice. Educaţia ţintită, specifică este necesară pentru personalul medical şi persoanele cu diabet. Educaţia pentru managementul diabetului este de o importanţă critică, o componentă fundamentală şi integrală a profilaxiei şi tratamentului diabetului şi trebuie să fie disponibilă şi accesibilă pentru oricine“, ne-a declarat dr. Gabriela Ţârle, directorul DSP Arad.
Diabetul zaharat se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism şi prin complicaţii care afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge. În esenţă, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o foloseşte eficient.
„Boala este mai frecvent întâlnită la locuitorii din oraşe decât la cei de la sate. Se estimează că până în 2030 numărul bolnavilor de diabet se va dubla.Creşterea în greutate este cea mai importantă cauză a apariţiei diabetului zaharat de tip 2.În ac