*Recursul poate fi înaintat şi de procurorii DNA, şi de inculpaţi
*O decizie definitivă şi irevocabilă va fi dată abia în toamna anului viitor
Lumea fotbalului românesc a fost cutremurată de o decizie dată ieri de Curtea de Apel Bucureşti în celebrul "Dosar al Transferurilor", în care opt patroni, preşedinţi sau impresari sunt acuzaţi că au creat un prejudiciu de 11,5 milioane de dolari în urma livrării la export a douăsprezece fotbalişti români. Chiar dacă nu este definitivă şi irevocabilă, sentinţa oferă o perspectivă pe care "sportul rege" de la noi a ignorat-o cu trufia unei caste intangibile, cea a condamnărilor privative de libertate. Şocul a fost cu atât mai mare cu cât sentinţa răstoarnă total ceea ce s-a întâmplat la prima instanţă.
Pe 3 aprilie 2012, Tribunalul Bucureşti îi achita în bloc pe cei 8 inculpaţi trimişi în judecată de procurorii DNA pentru înşelăciune deosebit de gravă, spălare de bani şi evaziune fiscală. În motivarea deciziei, judecătoarea Geanina Terceanu reţinea, între altele, că "nu s-a făcut dovada că sumele de bani existente în contul inculpaţilor provin din sumele de bani externalizate de aceştia" sau că "abaterile de la regulamentele şi statutele UEFA şi FRF atrag o răspundere disciplinară, nu una penală".
Interpretări şi speculaţii
La şapte luni distanţă, judecătorii de la Curtea de Apel au decis altceva, chiar dacă între timp nu s-au mai administrat alte probe. Toţi cei opt inculpaţi au primit condamnări, cu un total de 40 de ani de închisoare (trei dintre pedepse au fost cu suspendare). Cum este posibilă o astfel de răsturnare? "Nu trebuie să considerăm că există ceva putred. Din acest motiv există trei instanţe diferite care judecă dosare de acest gen. Pentru că legea este una singură, dar există interpretări diferite", spune o sursă din sistem. Interpretări de fond au apărut şi din galerie, ca să rămân