Clădirea Uniunii Arhitecţilor din România adăposteşte de câţiva ani şi un bar. Nu era unul cu circuit închis, ci doar ferit de ochii curioşilor. Din decembrie 2011, acesta poartă numele de SubSol. Discret semnalizat, barul este acum dispus - contrar numelui - pe două niveluri. Astfel, există un parter-cafenea, iar subsolul este dedicat activităţilor de tip club.
Când şi când, în weekend, aici sunt organizate petreceri cu DJ-i invitaţi. Curiozitatea m-a îndemnat într-o seară să-i trec pragul. Cafeneaua de sus oferă o perspectivă cel puţin inedită. Zidurile de piatră rămase de la vechea construcţie acoperă mai bine de jumătate din ferestre, iar lumina amurgului dă tonuri deosebite sticlei aflate de jur-împrejur.
De cum am intrat, mi-a atras atenţia designul minimalist. Câteva mese înconjurate de scaune negre, rânduite, şi o scară metalică ce cobora la nivelul de sub pământ. Aici, un bar şi o altă încăpere cu vreo patru mese. Granitul este peste tot. Negru, lucios, dă acea notă de eleganţă prêt-à-porter, nu inhibă şi nici nu respinge.
Nachos şi bomboane
Am ocupat o masă la subsol şi am început să cercetez meniul: bere (de la 6 lei), vin (de la 20 lei paharul), răcoritoare (de la 7 lei), cocktailuri (de la 15 lei) şi chiar şampanie (de la 300 lei). Ni s-a spus din start că nu putem comanda fresh în seara respectivă, din lipsă de fructe, aşa că am ales o specialitatea pe bază de cafea (10 lei), cu un whisky alături (18 lei). Toată seara, de pe bar, mi-au făcut cu ochiul cele trei boluri mari umplute cu jeleuri, nachos şi bomboane, din care am tot fost invitaţi să ne înfruptăm... Adevărat, cu greu am rezistat tentaţiei. În tot acest timp, muzica se „înteţea": noaptea devenea electrică.
Un fapt curios, la prima vedere, sunt pereţii de la subsol. Recunosc, mi-au trebuit câteva secunde să fac legătura. Imagini cu tancuri şi soldaţi, cu clădiri bom