Televiziunea română a raportat anul acesta datorii la bugetul de stat de 308 milioane de lei, în condiţiile în care a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei. În luna septembrie, Guvernul a hotărât să eşaloneze pe şapte ani restanţele la buget ale TVR, iar în acest timp, conducerea televiziunii trebuia să facă restructurările de care are nevoie pentru redresarea economică. Una dintre măsurile anunţate de noul şef al TVR Claudiu Săftoiu a fost "redimensionarea structurii de personal", mai exact reducerea numărului salariaţilor cu 905 oameni. Selecţia celor care rămân trebuia făcută în baza unor evaluări profesionale. Rl a intrat însă în posesia unei liste cu 309 persoane care sunt scutite de acest test. Titlul documentului spune totul: „Lista nominală a salariaţilor care nu se supun procedurii de selecţie/ale căror posturi nu se supun restructurării."
Motivul oficial: formula unor departamente va rămâne aceeaşi (sau numărul angajaţilor va fi suplimentat în viitor) şi legislaţia muncii prevede că acestea nu trebuie evaluate. Mai exact: dacă nu vrei să schimbi structura departamentului, nu ai motive să evaluezi oamenii. Ce spun însă membrii Consiliului de Administraţie despre lista protejaţilor?
Descarcă AICI lista completă a angajaţilor TVR care nu pot fi restructuraţi
Hossu Longin: „Lista va fi subiect de dare în judecată"
Unul dintre cei mai vehemenţi critici ai acestei liste este chiar o apropiată a conducerii instituţiei: Lucia Hossu Longin, nominalizată în Consiliul de Administraţie de PNL, din care face parte şi preşedintele TVR, Claudiu Săftoiu.
„Noi facem această evaluare pentru că se spune că instituţia asta are foarte mulţi oameni care nu lucrează. Şi ce facem? Pe ăştia 300 îi cred pe cuvânt că muncesc, dar pe ceilalţi îi trec la probe? (...) Noi am cerut evaluarea tuturor. Şi dacă din aceştia 300, zece sunt pr