Naţiunile Unite au lansat marţi un avertisment destinat sârbilor din Bosnia, cu privire la posibilele înclinaţii spre dizolvarea unui stat care luptă pentru a se stabiliza de la sfârşitul războiului din 1995.
Valentin Inzko, reprezentantul ONU în Bosnia-Herţegovina, a notat în cadrul Consiliului de Securitate din Bosnia, o serie de declaraţii "incendiare" ale lui Milorad Dodik, preşedintele Republicii Srpska (entitatea sârbă a statului), una dintre cele două structuri politico-administrative ale ţării.
Bosnia şi Herţegovina este constituită din două entităţi semi-autonome, Republica Srpska şi Federaţia Bosniei şi Herţegovinei, care este croat-musulmană, organizare ce datează de la sfârşitul războiului din 1992 - 1995. Ţara se zbate de atunci cu un guvern central lipsit de putere.
Potrivit lui Inzko, comentariile lui Dodik nu fac decât să înrăutăţească situaţia din ultimele şase luni.
"Ce îi poţi răspunde unui conducător politic atunci când acesta declară că Bosnia şi Herţegovina nu îi provoacă atceva decât dezgust şi care se roagă la Dumnezeu să se scindeze cât mai repede?", a spus Inzko.
Raportul acestuia în faţa Consiliului citează deasemenea declaraţile lui Dodik, prin care acesta pretinde separaţia de entitatea croato-musulmană.
"Sunt în continuare convins că (Republica Srpska) se va ridica la statutul de stat independent", a declarat Dodik într-un interviu acordat presei, în luna octombrie. Bosnia şi Herţegovina este un stat putred care nu merită să existe", a declarat acesta tranşant.
"Toate acestea sunt suficient de îngrijorătoare pentru a justifica tragerea acestui semnal de alarmă", a precizat Inzko în faţa Consiliului de Securitate.
"Este total inacceptabil ca la 17 ani după război, anumiţi indivizi să mai pună în discuţie" existenţa Bosniei, a declarat indignată asistenta ambasadoarei Statelor Unite la O