Holul Ministerului Justiţiei gâzduieşte în aceste zile o expoziţie inedită: o expoziţie de fotografii cu şi despre copii care au unul dintre părinţi în detenţie. Proiect iniţiat şi derulat de către Asociaţia "Alternative Sociale" din Iaşi, sub coordonarea sociologului George Pascaru, prin intermediul căruia ni se oferă o emoţionantă colecţie de imagini şi de mărturii, adevărate documente sociale, cu şi despre modul în care aceşti copii privesc viaţa şi se scrutează pe ei înşişi.
Le-am denumit documente sociale, dată fiind împrejurarea că ele au fost obţiune şi sunt prelucrate în cadrul unui program de cercetare îndrăzneţ şi original. După cum ne-a precizat dr. Cătălin Luca, director executiv al asociaţiei "Alternative Sociale," activitatea s-e înscrie într-un amplu proiect european de cercetare privind caracteristicile copiilor ai căror părinţi sunt privaţi de libertate , în mod deosebit rezilienţa şi vulnerabilităţile lor. Cercetarea se deruleză în Marea Britanie, Germania, Suedia şi România, cu participarea unor organizaţii non guvernamentale şi cu concursul unor prestigioase instituţii din lumea academică din fiecare ţară cuprinsă în proiect. Se intenţionează, de asemenea, ca, pe baza acestor investigaţii, să schiţeze noi piste de investigare a psihologiei şi a comportamentului acestor categorii de tineri şi, prin aceasta, să le creeze posibile alternative de a depăşi marginalizarea impusă de condiţia lor familială şi de a se integra în colectivitate.
Este de menţionat şi faptul că la realizarea cercetării a fost folosită tehnica denumită în mod curent "photovoice", o tehnică de educaţie nonformală, care presupune din partea subiecţilor implicare şi angajare în exprimarea propriilor nevoi şi aspiraţii, a punctelor de vedere referitoare la evenimtente din mediul în care trăiesc. În cazul de faţă, copii cu părinţi privaţi de libertate a