Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal” Arad aniversează în perioada 15-17 noiembrie 2012, 200 de ani de existenţă. La evenimentele dedicate împlinirii a două veacuri de la înfiinţarea Preparandiei, prima şcoală pedagogică superioară din spaţiul românesc, este aşteptată să participe şi Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei. „Evenimentul dedicat Preparandiei este de interes naţional. Joi seara sau vineri dimineaţa este aşteptată la Arad Ecaterina Andronescu, pentru a marca aşa cum se cuvine această sărbătoare. Tot din cadrul ministerului vor participa şi Anca Petrache şi Gheorghe Felea. Vor mai fi prezenţi rectori de la universităţi din întreaga ţară, directori de la toate liceele pedagogice din România, în număr total de 43, comunităţile române de peste hotare, profesori pensionari ai liceului arădean, foşti absolvenţi şi autorităţi locale“, ne-a asigurat prof. Sorin Haiduc, directorul Liceului Pedagogic Dimitrie Ţichindeal.
Înfiinţată la 3/15 noiembrie 1812, sub numele de „Şcoala pedagogicească regească a naţiunii române din Aradul Vechi”, cunoscută de-a lungul vremii sub numele de „Preparandia” din Arad, a fost cea dintâi şcoală destinată pregătirii învăţătorilor, în limba română, din întreg spaţiul românesc şi una dintre primele din Europa. Istoria şcolii dovedeşte că ea nu a fost o şcoală regională sau locală, ci a fost de la început o şcoală naţională prin excelenţă.
Dimitrie Ţichindeal, primul său director sau senior, s-a remarcat în epocă prin ideile sale iluministe, fiind numit de Eminescu „Cichindeal, gură de aur”. Alături de profesorii Costantin Diaconovici Loga, Iosif Iorgovici şi Ioan Mihuţ, a îndrumat primele generaţii de elevi care proveneau din întreaga zonă a Aradului, Banatului şi Caraşului.
Deschizătoare de drum, Preparandia a avut o influenţă de necontestat în propagarea valorilor naţionale, intelectuale şi culturale,