Acum 25 de ani, muncitorii din schimbul trei de la Întreprinderea de Autocamioane au declanşat în noaptea de 14 noiembrie o grevă ce avea să intre în istorie. Furia, nemulţumirile, lipsa banilor şi viaţa grea i-au unit, motiv pentru care oamenii au continuat a doua zi dimineaţa cu un marş, până în centrul Braşovului. Din păcate, nu mai sunt mulţi cei care îşi amintesc de aceşti martiri, care au suferit în urma anchetelor făcute de miliţie şi securitate, fiind bătuţi, torturaţi şi deportaţi.
Asociaţia „15 Noiembrie 1987“ Braşov va comemora, joi, 25 de ani de la revolta anticomunistă, printr-o serie de manifestări care se vor derula pe tot parcursul zilei. De altfel, acţiunile dedicate celor 25 de ani de la revolta din 15 noiembrie 1987 au început în data de 26 octombrie prin organizarea expoziţiei „15 Noiembrie 1987“, în Piaţa Sfatului, deschisă până pe 17 noiembrie, care cuprinde fotografii şi documente despre revolta anticomunistă.
Manifestările vor începe la ora 10.00, cu depuneri de coroane la Troiţa din faţa Spitalului Judeţean, ridicată în memoria participanţilor la revoltă, locul în care coloana de manifestanţi care se îndrepta, în 15 noiembrie 1987, spre Judeţeana de partid a îngenunchiat şi a cântat Deşteaptă-te române.
De la ora 11.00, în Aula Universităţii „Transilvania“ vor avea loc dezbateri, proiecţii de filme şi o lansare de carte. Va fi prezentat un film documentar despre revolta anticomunistă din ciclul Memorialul Durerii şi filmul artistic „Vieţile altora“ pe tema rezistenţei anticomuniste.
La eveniment şi-au anunţat participarea printre alţii, istoricul Marius Oprea, scriitoarea Ana Blandiana, reprezentanţi ai CNSAS, foşti participanţi la Revolta anticomunistă, personalităţi ale societăţii civile, olimpici naţionali la istorie, elevi, studenţi. Scriitoarea Ana Blandiana va lansa volumul „O zi de toamnă, cândva“, ediţie revăzută