Vezi
Patru tineri actori s-au gandit sa exploateze un ”filon” nou, punand in scena un spectacol despre viata de miner. Povestile de viata ale oratcilor care trudesc zi si noapte in subteran au fost dramatizate de catre acestia, iar in ultimele zile le-au fost prezentate fostilor angajati ai Companiei Remin Baia Mare, spectacole cu piesa ”Sub pamant” avand loc in Baia Mare, Baia Sprie, Cavnic, iar azi, 14 noiembrie, in Tautii Magheraus – comunitati reprezentantive pentru industria miniera de dinainte de 1989.
Marturii cutremuratoare ale ortacilor, sotiilor acestora sau copiilor crescuti langa gurile de mina au fost materia prima a celor patru actori care au spus ca si-au dorit sa atraga atentia asupra situatiei critice in care se afla muncitorimea din Romania. Pe maramuresenii carora nu le este straina viata din galerii, povestile i-au socat mai putin, in schimb i-a facut sa retraisca momentele in care intrau in sut si se gandeau daca vor mai vedea lumina zilei.
“Fiind din Bucuresti cred ca nu eram atat de constienti de ce se intampla in restul tarii, mai ales in zonele astea monoindustraiale, care au cazut practic dupa ’89 , si atunci a fost o realitate care ne-a izbit cum ar veni in fata. Reprezentatiile au fost pentru noi a fost o experienta foarte speciala, mai ales ca oamenii la sfarsit ne-au spus de multe ori ca toate povestile sunt valabile doar cu diferenta locului, in loc de Petrila, Cavnic ”, a spus Alice Monica Marinescu , una dintre actritele din piesa ”Sub pamant”.
Persoanele implicate in proiectul cultural nu au avut nicio legatura cu bazinele miniere despre care se vorbeste pe scena. Povestile au fost descoperite in urma unei cercetari in Valea Jiului, coordonata de dramaturgul Mihaela Michailov, fotograful Vlad Petri si regizorul David Schwartz. Alaturi de ei, in realizarea spectacolului s-au implicat Alice Monica M