Nu stiu daca acuzatiile aduse de ANI celor trei ministri, Hellvig, Pop si Silaghi, precum si secretarului general adjunct al guvernului (deja fost) Dan Mihalache sunt intemeiate.
Nici nu ma asteptam ca vreunul dintre ei sa spuna altceva decat ca este o victima politica a unei institutii basiste. Placa victimizarii politice a fost folosita de toti demnitarii prinsi cu mata in sac, chiar si de cei din PDL. Dupa cum nu ma asteptam ca ei sa demisioneze de buna voie. In Romania demisia depusa din onoare si din respect pentru institutia pe care o reprezinta demnitarul nu se poarta.
Demnitarii romani stau cramponati de posturi pana la hotararea definitiva si irevocabila a instantei, ba chiar si dupa daca ne uitam la Mircea Diaconu.
Vinovatia lor va fi stabilita de instanta, cea care va da sau nu dreptate ANI. Dar pana atunci ei nu mai au ce cauta intr-o functie atat de importanta ca aceea de ministru. Am mai spus-o, nu este o chestiune de vinovatie, ci de credibilitate. Institutiile statului sunt mai importante decat soarta oricarui politician. E simplu, asa se intampla in toata lumea civilizata.
Daca domnii Silaghi, Pop si Hellvig nici nu se gandesc sa demisioneze, sustinuti frenetic de Crin Antonescu, cel care ar trebui sa se gandeasca la credibilitatea ministerelor in cauza si a intregului cabinet este Victor Ponta. Si nu este vorba doar despre credibilitatea interna.
Suntem cu fondurile europene suspendate temporar inclusiv din cauza conflictelor de interese. Suspendarea ar putea deveni definitiva daca guvernul nu ia masuri de eliminare a suspiciunilor de frauda. A mentine in fruntea ministerelor cu fonduri suspendate ministri declarati incompatibili de ANI, institutie foarte respectata la Bruxelles, este o decizie sinucigasa.
Apoi Victor Ponta ar trebui sa se gandeasca si la credibilitatea lui. Premierul