Cetatea Colţ este locul în care s-a petrecut o idilă romantică între o aristocrată locală şi celebrul scriitor francez.
Biserica şi Cetatea Colţ din judeţul Hunedoara sunt cunoscute turiştilor datorită volumului lui Jules Verne, „Castelul din Carpaţi". Scriitorul a venit în Transilvania şi s-a îndrăgostit de o tânără ardeleancă, foarte frumoasă. Turiştii ajung la Colţ pentru a vedea ruinele Castelului şi fresca veche de sute de ani, din biserică. Autorităţile au abandonat vreme de decenii Cetatea, care ar fi adus o mulţime de turişti la Colţ.
Biserica Colţ, ctitorită de cneazul Cândea
Din Haţeg spre Parcul Naţional Retezat, drumul duce spre Râu de Mori, o localitate vestită prin Biserica şi Cetatea Colţ. Se pare că Cetatea l-a fascinat pe Jules Verne în călătoria sa în România şi i-a dedicat volumul „Castel din Carpaţi".
Atât biserica, cât şi Cetatea au aparţinut familiei Cândea. Cetatea Colţ a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea, la începutul secolului al XIV-lea, iar biserica a fost construită în aceeaşi perioadă, între anii 1310-1315. Istoria a demonstrat că în aceste locuri a existat viaţă monahală. În a doua jumătate a secolului al XV-lea, la Colţ au venit câţiva sihaştri. Pe o piatră funerară a unui mormânt care datează din acea perioadă, care poate fi văzută şi astăzi, este scris „popa Kir Ghenadie". În prima jumătate a secolului al XVII-lea, călugării din mănăstire au fost izgoniţi de către calvini şi mănăstirea a ajuns în paragină. În perioada comunistă, biserica din piatră de la Colţ a fost transformată în grajd pentru animale.
Biserica Colţ se remarcă prin amplasarea unui turn peste altar şi prin resturile de pictură murală din interior. Ea are zidurile din piatră, cu grosimea de peste un metru. Biserica are formă de navă şi este compartimentată în altar şi naos. Turnul situat deasupra altarului are formă pătrată ş