Medicii au amânat testarea primului pancreas artificial, întrucât calitatea şi numărul celulelor recoltate de la donatorul în moarte cerebrală nu corespunde condiţiilor impuse de transplantul de insule pancreatice, a afirma Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic.
"De la donatorul din Oradea am prelevat ficat şi pacreas. Ficatul a salvat viaţa unei femei care suferea de insuficienţă hepatică acută. Transplantul de insule pancreatice a fost amânat din cauza calităţii şi al numărului acestora, dar încă mai facem teste, termenul limită până la care pot fi părstrare acestea fiind vineri", a explicat profesorul Irinel Popescu.
El a mai spus că în Institutul Clinic Fundeni există program de transplant de insule pancreatice.
"Transplantul de insule pancreatice necesită nişte paşi prudenţi şi foarte exacţi. Aparatul despre care vorbim este extrem de inovativ. El a fost folosit pentru prima dată în Germania. Avem un laborator de insule pancreatice cu tehologie extrem de sofisticată. Dar şi acest laborator ca să producă cât mai multe insule pancreatice are nevoie de un anumit training", a mai spus profesorul Irinel Popescu.
La rândul său, profesorul Constantin Ionescu Târgovişe, medicul în îngrijirea căruia se află pacineţii diabetici care au nevoie de transplant de insule pancreatice, a explicat joi, că pentru transplantul de insule pancreatice există mai multe metode. "Una este cea în care este utilizat acest aparat, adus în România joi de colegii istraelieni. El este reglat să accepte doar insule pancreatice cu o puritate de 90 la sută. Restul de zece la sută sunt alte celule. Aparatul nu acceptă o puritate mai mică, întrucât în momentul introducerii oxigenului din sursă externă, acesta va fi consumat de celelalte celule în loc să fie consumat de insulele pancreatice. Conform estimărilor de la ora 15.00 purit