Mii de turiști au aclamat, miercuri în zori, spectacolul eclipsei totale de Soare ascuns de Lună, un fenomen rar ce durează doar două minute.
Echipaţi cu ochelari speciali, spectatorii au urmărit, filmat şi fotografiat trecerea Lunii prin faţa Soarelui, redus la un disc negru aureolat.
„Wow! Insectele şi păsările au tăcut", a postat pe Twitter Geoff Scott, unul dintre zecile de mii de turişti vânători de eclipse, care au făcut deplasarea pentru acest fenomen apărut pentru ultima oară cu 1.300 de ani în urmă în această regiune, notează AFP, potrivit Agerpres.
Odată cu lăsarea întunericului, temperatura a scăzut pentru scurt timp, dezorientând păsările şi insectele prin noaptea bruscă.
Potrivit guvernului statului Queensland, între 50.000 şi 60.000 de persoane s-au deplasat în regiune pentru a urmări spectacolul.
Eclipsa totată de Soare în nordul Australiei
Fred Espenak, astrofizician american, a explicat la radioul australian că o eclipsă totală de Soare este un fenomen ce se întâmplă în fiecare an sau o dată la doi ani, dar ea nu este vizibilă decât de mai puţin de 0,5 la sută din populaţia planetei noastre.
Raritatea fenomenului în această parte a lumii a făcut ca peste 1.200 de cercetători japonezi să se deplaseze în nord-estul tropical al Australiei.
Ultima eclipsă totală de Soare a avut loc pe 11 iulie 2010, tot în Pacificul de Sud, iar următoarea este aşteptată pe 20 martie 2015, vizibilă din Islanda, insulele Feroe şi arhipelagul norvegian Svalbard.