Operația în premieră va fi făcută astăzi unei femei în vârstă de 34 ani care suferă de zece ani de diabet insulino-dependent. Sursa: EVZ
Este a doua oară în lume când se încearcă o astfel de procedură, intervenţia fiind realizată pentru prima dată în Germania.
În urma acestei operații pacienta va scăpa de cele patru injecţii pe care trebuie să şi le administreze zilnic. Pe lista de aşteptare mai sunt încă patru pacienţi. Costurile intervenţiei sunt foarte mari, în jur de 200.000 de euro și vor fi suportate de un consorţiu din care fac parte Germania, Israel, SUA şi România.
Pancreasul artificial este un dispozitiv de mărimea unei pudriere, în care se implantează celule pancreatice de la un donator şi care se introduce în organism. Cu ajutorul acestui aparat, pacienţii ar putea scăpa de injecţiile zilnice cu insulină.
Pancreasul artificial este realizat dintr-un dispozitiv de membrane biologice care au rolul unor filtre. Pentru început, medicii recoltează celule pancreatice din pancreasul unui donator aflat în moarte cerebrală. Acestea sunt apoi testate în laborator şi transferate în interiorul dispozitivului, unde există o soluţie extrasă din alge marine, care le protejează de atacul de respingere a celulelor sistemului imunitar.
Dispozitivul este implantat între piele şi muşchi şi intră astfel în contact cu ţesuturile organismului.
În România sunt peste 200.000 de diabetici dependenţi de insulină,
printre care şi câteva mii de copii.