Acoperisurile verzi nu sunt un lucru neobisnuit la Zurich, Frankfurt sau in Chicago. Intotdeauna va fi dat drept exemplu acoperisul verde, de patru hectare, al Fabricii de Camioane Ford, din Dearborn, Michigan, la fel si cel al primariei din Chicago (foto).
Bucatarul Hotelului Fairmont Waterfront din Vancover culege fructe crescute pe acoperis. Contabilul hotelului spune ca gradina de pe acoperis produce fructe, legume si miere in valoare de 16.000 de dolari/pe an.
Sunt numai cateva exemple de constructii realizate de oameni pentru protejarea mediului inconjurator, prin care sunt folosite tehnologii ecologice.
Avantajele unor asemenea constructii sunt multiple. Pe langa faptul ca un acoperis verde reduce costurile cu incalzirea sau racirea cladirilor de sub el cu pana la 20 la suta, tot un acoperis verde functioneaza ca o pajiste, pe timp de ploaie, absorbind apa, filtrand-o si incetinindu-i scurgerea.
Un acoperis verde nu este doar un loc relaxant unde te poti simti mai aproape de natura; este de asemenea un habitat pentru pasari si insecte.
Probabil ca in strainatate acoperisuri verzi pot fi vazute destul de des, iar amenajarea unuia nu dureaza mai mult de cateva luni.
Insa si la noi au aparut. In Timisoara exista deja cladiri care au gazon pe acoperis. Angajatii catorva companii de IT&C din Timisoara, care functioneaza in cladirea City Business Centre (CBC), isi savureaza cafeaua sau pranzul stand direct pe iarba, la aproape 30 de metri inaltime.
Cladirea are doua terase plantate cu gazon, una deasupra mezaninului, alta la etajul VI, in total 200 de metri patrati.
Primaria Capitalei a demarat un astfel de proiect in 2010 si pana acum un singur camin din Regie a fost amenajat astfel.
"Suprafata care urmeaza a fi amenajata in cadrul proiectului pilot, pe teras