Tusea poate fi calmată şi tratată cu leacuri din farmacia naturii, într-un mod foarte eficient.
1. Sirop de ridiche neagră
Siropul de ridiche neagră vindecă orice fel de tuse (seacă sau productivă), având şi proprietăţi imunostimulatoare. Este excelent şi pentru copii. Se spală o ridiche neagră şi se pune într-un bol ca să nu se răstoarne. La capătul cu frunze se face o scobitură, care se umple cu o linguriţă de miere naturală (de preferat de tei). Se poate aşeza ridichea lângă o sursă de căldură (sobă, calorifer). În 6-12 ore, ridichea va lăsa un sirop, din care se ia câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi. Pe măsură ce se consumă siropul, se umple din nou scobitura cu miere, până ce coaja ridichii începe să se stafidească. O altă metodă pentru a obţine sirop de ridiche neagră: se spală bine 1-2 ridichii negre, se taie în felii subţiri, cu tot cu coajă şi se aşează într-un castron de ceramică, în straturi alternative: un rând felii, un rând zahăr/miere. Vasul se poate ţine 6-12 ore lângă o sursă de căldură, până când apare siropul.
2. Vinul de ceapă
Ceapa ameliorează tusea, dar şi durerile de gât şi durerile de cap datorate sinuzitei. Într-o sticlă sau un vas (care să nu fie de plastic) se pun: 200 g ceapă tocată mărunt, 100g miere polifloră şi 500-600 ml vin natural de ţară (roşu/alb). Acest amestec se lasă la macerat, la loc călduţ, zece zile, după care se filtrează şi se iau câte trei- patru linguri/zi. Şi copiii pot lua câte o linguriţă de trei ori pe zi.
3. Sirop de ceapă
Aveţi nevoie de trei cepe, care se curăţă şi se taie mărunt . Se adaugă 150 ml apă şi 100g miere/zahăr. Acest amestec se fierbe timp de 5 minute şi apoi se lasă la răcit. Se filtrează şi se iau 3-4 linguri pe zi din siropul format. O altă metodă pentru a obţine sirop de ceapă: se dă pe razătoare o ceapă, se stoarce sucul, căruia i se adaugă 2 linguri de miere. Se