Rata medie plătită de restanţieri în urma negocierilor cu recuperatorii este de aproximativ 270 de lei, cu 50 de lei mai mică faţă de anul trecut, potrivit datelor prezentate de Kruk. Interesant este că, în timp ce peste 70% din datorinici spun că ar renunţa la avacanţe, haine şi ieşiri în oraş pentru a economisi, doar 20% ar renunţa şi la băutură sau ţigări
Compania Kruk a încheiat înţelegeri cu aproape 17.560 de persoane, dintre care 60% sunt bărbaţi.
Un studiu al firmei arată că 42% dintre restanţieri cred că este nevoie să-şi planifice mai bine cheltuielile pentru a scăpa de datorii.
Majoritatea spun că rata la bancă are prioritate. Peste 70% ar renunţa la "distracţii" pentru a plăti datoria, însă doar 20% ar renunţa la ţigări şi băutură, iar 10% ar renunţa la maşină.
Pentru a scăpa de datoriile pe care le au în prezent, cei mai mulţi dintre români, peste 42%, cred că soluţia cea mai bună este o planificare mai atentă a cheltuielilor, în timp ce 34% consideră că rezolvarea constă în economii majore. (...) Jumătate dintre respondenţii care au participat la sondaj cred că ratele către bancă ar trebui să aibă întâietate la returnare, pentru a elimina riscul de a fi înregistraţi în baza de date a unui birou de credit. Pe lista priorităţilor sunt apoi ierarhizate chiria sau rata la casă (45%) şi datoriile la utilităţi sau abonamentele telefonice (44%)', se arată în studiu.
Potrivit acestuia, datoriile cel mai greu de returnat sunt, pentru o treime dintre participanţii la sondaj, cele luate de la bancă pentru credite de consum, în perioada în care aveau un venit mai mare. Acestea sunt urmate de ratele ipotecare (22%) şi de cheltuielile cu facturile la utilităţi şi telefonie (18%). Un român din trei recunoaşte că bugetul personal s-a înrăutăţit anul acesta, deoarece a avut mari întârzieri la plata datoriilor.