Dacă ţări precum Austria, Slovenia, Cehia şi Croaţia au populaţia aproape integral bancarizată, Polonia, Bosnia Hertegovina sau Kazahstan au un potenţial uriaş, cu aproximativ o treime din populaţie încă nebancarizată în prezent. România, în schimb, nu se află printre ţările fruntaşe la acest capitol, gradul de bancarizare situându-se la doar 56% din totalul populaţiei de peste 15 ani.
În România, gradul de bancarizare se situează la doar 56% din totalul populaţiei, aşadar. Dacă se face referire la folosirea produselor bancare în ţările din regiune, se observă o evoluţie bună a penetrării conturilor curente. Numărul acestora a scăzut drastic în 2008 (la aproximativ 41%), în timp ce anul trecut au ajuns la 47%. În prima jumătate a acestui an, o treime dintre români deţineau cel puţin un cont curent.
Cel de-al doilea segment a cărui evoluţie a început să fie pozitivă este cel al cardurilor. Deşi principiul “Cash-ul este rege” este încă foarte răspândit în Europa, numărul cardurilor a crescut în mod constant în ultima perioadă, câştigând fiecare al doilea locuitor al ţărilor din regiune. La noi, mai mult de 4 din 10 români sunt posesorii unui card, aproape 39% având carduri de debit şi 4,5% carduri de credit.
După declanşarea crizei, piaţa bancară din Europa Centrală si de Est a scăzut sever, dar a cunoscut o oarecare revenire în 2010. Odată cu ultimele evoluţii economice din întreaga Europă, dar şi cu creşterea datoriilor multor ţări din timpul crizei, experţii s-au aşteptat să vadă o nouă scădere.
În ciuda situaţiei economice dificile, există şi segmente care au mers ceva mai bine. Studiul GfK FMDS remarcă o tendinţă ascendentă a procentului populaţiei bancarizate pentru ţările din regiune. Deşi creşterea a fost stopată în 2008, putem vorbi din nou despre o revenire vizibilă începând de anul trecut. În medie, 74% din populaţia ţărilo