Polițiștii au făcut astăzi 57 de percheziții în județul Argeș. Aproximativ 100 de persoane acuzate de evaziune fiscală şi defrişări ilegale urmează să fie duse la audieri. Judeţul Argeş concurează pentru primul loc la tăieri ilegale de masă lemnoasă cu judeţul Harghita. Sursa: Vlad Stănescu
Argeşul, Harghita, Suceava şi Mureşul sunt în topul judeţelor cu cele mai mari defrişări ilegale. Trei hectare de pădure în fiecare oră - atât se taie în România, astfel că suprafaţa forestieră despădurită în perioada 2010-2011 a fost de peste 280.000 de hectare, arată un studiu Greenpeace. PERCHEZIȚII în Argeș. 100 de persoane, cercetate pentru defrișări ilegale
În România, pădurile acoperă aproximativ 30% din suprafaţă, faţă de media ţărilor Uniunii Europene, care este de 42%, şi sunt concentrate în principal în zona montană.
Fenomenul despăduririlor este foarte răspândit, în special în judeţele montane. De asemenea, în cazul în care au loc tăieri ilegale de arbori, este responsabilitatea autorităţilor să efectueze controale şi să aplice sancţiunile necesare - iar unde este cazul să întocmească dosare penale, potrivit Greenpeace.
O cercetare realizată de Greenpeace România arată că, în perioada 2009 - 2011, s-au înregistrat peste 30.000 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, care s-au soldat cu sancţiuni - amenzi contravenţionale sau dosare penale - în funcţie de gravitatea faptei.
Cele mai multe cazuri de tăieri ilegale s-au înregistrat în judeţele Argeş (peste 6.000), Gorj (2.500), Prahova (peste 2.000), Bacău (aproape 2.000). Cele mai puţine cazuri de tăieri ilegale s-au înregistrat în Giurgiu şi Teleorman, cu câte opt, respectiv 39 de cazuri, unde suprafaţa de pădure este semnificativ mai mică faţă de alte judeţe.