Botosanenii sunt pe ultimul loc din Moldova la speranta de viata, alaturi de bacauani. Date statistice recente arata ca in timp ce media duratei de viata la nivel national este de 73 de ani, in judetul nostru se traieste in medie cu aproape un an mai putin. Se mananca prost, se face putina miscare, iar la medic se merge, de regula, atunci cand apare vreo boala cronica. Saracia le scurteaza viata botosanenilor.
Surprinzator, in mediul rural durata medie de viata este mai scazuta ca in localitatile rurale. Aceasta situatie reflecta nivelul de trai scazut in judet, faptul ca stilul de viata nu este cel care sa garanteze pastrarea sanatatii o perioada mai indelungata. Multi botosaneni sufera de lipsa de miscare, mananca sarat, gras, consuma prea putine fructe si legume, iar multi fumeaza si peste toate acestea se adauga si un consum ridicat de bauturi alcoolice. Risc mare de hipertensiune, de diabet, de boli hepatice, este ceea ce constata medicii cand isi chestioneaza pacientii cu privire la regimul de viata.
„In general speranta de viata este indisolubil legata de nivelul de trai, de o multitudine de factori, printre care posibilitatile de ingrijire, de acces la serviciile medicale, calitatea locuintei, educatie, un regim echilibrat de munca si repaus. Studiile de specialitate au demonstrat legatura directa dintre Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor si indicatorii starii de sanatate a populatiei, printre care si speranta de viata la nastere. Un PIB ridicat presupune venituri mai mari, un stil de viata mai sanatos, bani mai multi pentru sanatate si vacante”, a declarat Doru Culiceanu, presedintele Colegiului Medicilor Botosani.
Cele mai multe decese, din cauza bolilor cardiace
Datele statistice arata ca in judetul Botosani, durata medie de viata a femeilor din mediul urban este de 76,6 ani, iar a barbatilor din orase este de 70,1 ani.