O tânără profesoară a ajuns, fără voia ei, simbolul mișcării de protest din Iran, după ce fotografia ei a făcut înconjurul lumii în vara anului 2009. Totul a început de la știrea că o femeie a fost împușcată mortal în timpul unei demonstrații la Teheran. La scurt timp, presa internațională prezintă cazul pe larg, alături de o fotografie a tinerei victime, Neda Agha-Soltan. Totul era adevărat, cu o mică excepție: fotografia publicată înfățișa de fapt o altă femeie din Iran. Confuzie
Profesoara Neda Soltani (stânga) a fost confundată de presa internațională cu Neda Agha-Soltan (dreapta) tânăra ucisă în timpul unui protest la Teheran
Sursa: Foto: BBC
Într-un articol publicat astăzi de ediția online a BBC, profesoara Neda Soltani dezvăluie calvarul prin care a trecut după ce jurnaliștii străini i-au luat o fotografie de pe Facebook pentru a ilustra știrea despre femeia ucisă în timpul protestelor din iunie 2009.
"Pe 21 iunie 2009, când am ajuns la birou și mi-am verificat e-mailul, aveam 67 de cereri de prietenie pe Facebook. Și era doar începutul. În orele următoare am primit alte 300 de cereri", își începe povestea Neda Soltani, adăugând că atunci nu avea nici cea mai vagă idee că fotografia ei era pe prima pagină a ziarelor din lumea întreagă.
Fiind membră a consiliului administrativ al universității, iar campusul universitar era scene unor proteste, Neda Soltani a plecat de la birou mult mai târziu decât în mod normal. Timp în care primește un email, de la o persoană necunoscută.
"Emailul era despre o fată, numită Neda Soltani (la fel ca pe mine), care fusese ucisă pe străzile din Teheran cu o zi înainte. Cum nu existau prea multe informații despre ea, persoana care mi-a trimis mailul încerca să afle mai multe detalii pe Facebook, eliminând rând pe rând din persoanele care aveau numele acesta", explică profesoara.
"Te-am văzut