Campania electorală pentru alegerile parlamentare din România este punctul de plecare al unei ample analize realizate de jurnaliştii cotidianului ungar Nepszava în articolul intitulat “Cartea maghiară în mâini româneşti”.
Mult mai aplicată, partea a doua a analizei este destinată şanselor minorităţii maghiare de a fi reprezentată şi în următorii patru ani în Parlamentul României. Se apreciază că partidul lui Laszlo Tokes înfruntă UDMR la alegerile din 9 decembrie cu speranţa că poate atinge pragul alternativ prin obţinerea a şase mandate de deputaţi şi trei senatori. În condiţiile în care şi UDMR ar atinge pragul de 5%, participarea PPTM ar fi în măsură să întărească prezenţa minorităţii maghiare în Parlament. Jurnaliştii de la Nepszava subliniază faptul că politicienii şi analiştii serioşi exclud un asemenea scenariu.
Pe de altă parte, UDMR se bucură în campania parlamentară din România de sprijinul socialiştilor de la Budapesta. În decurs de doar două zile, liderii UDMR au avut trei apariţii în mass-media apropiate stângii din Ungaria.
Kelemen Hunor la televiziunea ATV, Mark Bela un interviu în Nepszabadsag şi Eckstein Peter un interviu în Nepszava. De departe, cel mai vehement atac la adresa Guvernului Ungariei a fost Marko Bela, fostul preşedinte al UDMR. Consemnăm în cele ce urmează câteva puncte de vedere exprimate pe parcursul interviului, remarcând pertinenţa şi obiectivitatea aprecierilor formulate.
O primă precizare este aceea că oamenii care au înfiinţat Partidului Civic Maghiar pentru a combate UDMR stau acum în rândurile PPMT sperând acelaşi lucru. Dar chiar dacă şansele lor sunt minime, ei pot periclita, pentru că acesta le este scopul, şansele UDMR de a accede în Parlamentul României. Din punctul de vedere al lui Marko Bela este o minciună afirmaţia că ambele partide pot ajunge în Parlament. Pentru că matematic este