Premierul Victor Ponta este de nerecunoscut. Dacă, în vară, fără să-i pese de nimeni şi nimic, sărea în primul avion spre Bruxelles, ca să nu i-o ia preşedintele Traian Băsescu înainte, astăzi, îi cere acestuia permisiune de a reprezenta România la Consiliul European. "Dacă îmi dă mandat, mă voi prezenta, dacă nu, merge preşedintele. Un nou conflict nu o să fie, nu consider corectă decizia CCR, dar n-am altă soluţie", a declarat şeful executivului, adăugând că, de rămâne acasă, nu-i nicio supărare, fiindcă e campanie şi are multă treabă. Şi în iunie exista o hotărâre a Curţii Constituţionale, favorabilă preşedintelui în domeniul politicii externe, dar primul ministru nu a recunoscut-o, contrapunându-i o alta, punctuală, a Parlamentului, care-l îmbarca pe domnia sa în zborul către capitala Belgiei. Ce s-a întâmplat între timp, de dl Ponta de a devenit atât de cooperant?
A intervenit o nouă decizie a CCR, prin care aceasta îşi refirmă dreptul - contestat de majoritatea parlamentară uselistă - de a se pronunţa asupra unor hotărâri ale Legislativului şi, în consecinţă, biletul spre Bruxelles, emis de Camere exclusiv pe numele premierului, nu mai este valabil. Primul ministru e sincer: chiar nu are altă soluţie.
Victor Ponta a învăţat că acţiunile pripite, siluirea legilor şi batjocorirea intituţiilor nu-l fac mai bărbat politic, ci îi schimonosesc imaginea şi în Uniunea Europeană, şi în ţară. Nu ar fi înţelept, aşadar, să forţeze iarăşi nota, mai ales că, personal, încă plăteşte pentru atacul la statul de drept, declanşat în vară, iar UE taxează, în continuare, în rapoarte, România, pentru lăcomia şi aroganţa politicienilor ei.
Premierul nu are niciun avantaj politic şi electoral din participarea la Consiliul European, ba, dimpotrivă. Cu o absorbţie a fondurilor comunitare extrem de slabă (sub 10 la sută, în perioada 2007-2013), cu mai multe finanţări