Cu faţa sa boţită, purtând un diamant în ureche şi cu tatuajele la vedere, primarul Salonicului, Yannis Boutaris, pare să fie cea mai nepotrivită persoană care să demonstreze cum poate ieşi Grecia din criză. Şi totuşi, grecul în vârstă de 70 de ani, fost dependent de alcool şi care aproape că a recunoscut în direct la tv că a consumat droguri, a luat măsurile necesare pentru a-şi scoate oraşul din criză, măsuri mult mai avansate decât cele ale guvernului de la Atena, scrie CNBC.
Spre deosebire de restul Greciei, Salonicul, ce are o populaţie de un milion de locuitori, îşi reduce datoriile, a redus taxele pentru afaceri şi reuşeşte să-şi plătească angajaţii şi furnizorii la timp. “Era o inerţie inacceptabilă, chiar o incredibilă incompetenţă. Le-am spus, oameni buni, de acum trebuie să schimbăm felul în care gândim şi cui nu-i place n-are decât să plece”, spune Boutaris. Printre măsurile luate de primar sunt organizarea de licitaţii pe bune pentru hărtia, pungile sau laptele pe care îl cumpără municipalitatea, lucruri ce erau furnizate de câteva firme preferenţiale, o practică obişnuită în Grecia şi în întreg Estul Europei. De asemenea, Boutaris a impus grecilor care depuneau cereri sau alte acte la primărie să-şi aducă plicuri şi dosare de acasă, nu să le primească gratis.
Cel mai greu, spune Boutaris, este să schimbi mentalitatea grecilor. Ţara este renumită pentru corupţie însă până acum niciun politician n-a fost condamnat iar primul mare proces de corupţie a început abia în Septembrie. E vorba tocmai despre predecesorul lui Boutaris, fostul primar al Salonicului, acuzat că a delapidat 51 mil. euro din banii primăriei, o sumă similară cu bugetul anual pentru construcţii. Cetăţenii par la rândul lor mulţumiţi de primarul ales cu doi ani în urmă cu un avans de doar 300 de voturi. “Oraşul funcţionează, mi-aş dori ca toată Grecia să fie la fel”, spune