Locuitorii satului Pănade din judeţul Alba şi-au primit înapoi portul popular în variantă originală, autentică, aşa cum era în secolul al XIX-lea. Dacă până acum cei care reprezentau satul Pănade, la fel ca în cazul majorităţii localităţilor din judeţul Alba îmbrăcau un port alb-negru, după mai multe luni de cercetare şi de muncă, patru femei îndemânatice şi harnice din Pănade, au reuşit să reconstituite adevăratele haine populare femeieşti şi bărbăteşti, folosind tehnicile străvechi ale ţesutului şi cusutului. Astfel, de acum, pănăzenii sunt din nou proprietarii unui port tradiţional vesel, abundând de culori.
Spre deosebire de costumul popular alb-negru, devenit ulterior reprezentativ pentru zona Alba, dar preluat din zona Sibiu, costumul tradiţional din Pănade se dezvăluie a fi o adevărată „feerie”, atât prin generozitatea culorilor pe care le adună (mov, verde, roşu, albastru etc), dar şi prin ingeniozitatea modelului catrinţei şi mai ales al baticului, prins elegant, chiar şic, în partea stângă.
Imensul dar pentru comunitatea din Pănade a fost posibil prin intermediul proiectului „Reconstituirea portului tradițional din Pănade – restituire parțială a patrimoniului imaterial local”, inițiat de Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba – ATMA și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Acest proiect s-a clasat pe locul I al concursului de proiecte al AFCN din vara 2012, obţinând o finanţare de 49.587 lei.
La lansarea proiectului, locuitorii satului Pănade şi numeroşi invitaţi au asistat la lansarea volumului și a filmului etnografic „Portul tradițional din Pănade”, descoperind astfel, pas cu pas, cum a fost reconstituit portul tradiţional, prin mâinile celor patru femei țesătoare din Pănade: Maria Zereș, Maria Cucui, Maria Șandor și Ana Poșa. Pe pa