Din 14 noiembrie și până în 25 decembrie creștinii țin postul Crăciunului, considerat unul mai ușor comparativ cu celelalte posturi mari, pentru că are multe dezlegări la pește. Medicii spun că e bine să avem grijă cum ne hrănim și că postul nu le este recomandat decât persoanelor sănătoase. Tradițiile populare spun că în această perioadă trebuie să respectăm mai multe obiceiuri, pentru a ne merge bine în anul următor.
Postul Crăciunului începe în 14 noiembrie și se termină în 25 decembrie, în ziua de Crăciun. ”Evenimentele mari întotdeauna sunt precedate de post. Este o jertfă pe care o aducem și noi, pentru că Dumnezeu ne face darul acesta, prin pruncul dumnezeiesc. Este un post mai ușor, față de celelalte, cu multe dezlegări la pește”, spune preotul Teodor Răduleț.
Cei care țin postul Crăciunului au dezlegare la pește în toate sâmbetele și duminicile, dar și de sărbătorile mari, respectiv 21 noiembrie – Intrarea Maicii Domnului în Biserică, 30 noiembrie – ziua Sfântului Apostol Andrei, 6 decembrie – ziua Sfântului Nicolae.
În Ajunul Crăciunului, respectiv 24 decembrie, nu se mănâncă nimic până la apusul soarelui, iar din 6 decembrie în biserici încep să se cânte colinde.
Cum ne hrănim în postul Crăciunului
Medicii spun că postul este unul foarte restrictiv, din punctul de vedere al alimentaţiei, practicanţii săi fiind privaţi de proteinele complexe ce se găsesc în carne, ouă şi lactate. Aceste alimente pot fi înlocuite cu produse de origine vegetală, cum ar fi soia, fasole, ciuperci, etc. Odată cu privarea de proteine, apare şi o carenţă de vitamine şi oligoelemente vitale, care se găsesc în produsele de origine animală (vitamina A, D, complexul B).
”Aceste lipsuri conduc la schimbări ale metabolismului, precum şi la încetinirea anumitor funcţii ale organismului (cum ar fi procesul de creştere, sintez