Ömer Süsli, antreprenor şi preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci: Sunt unul dintre oamenii care nu cred în criză, crizele sunt făcute artificial. Adevărata criză, dacă poate fi numită astfel, a fost în perioada 2004-2008, când totul era nerealist. Foto: Andreea Alexandru "Eu am ales să fiu român, pe unde merg spun că sunt român", spune Ömer Süsli, turcul care a venit în urmă cu 20 de ani în România, în mod întâmplător, şi care a ajuns să pună pe picioare 6 companii de 28 mil. euro tot aici, scrie revista Business Magazin (www.bmag.ro).
Ömer Süsli este implicat în afaceri pe plan local, dar are şi funcţii în asociaţii care deşi la prima vedere au un nume pompos, în realitate sunt importante prin prisma influenţei asupra mediului de business, fie el românesc sau internaţional. Süsli este acum preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci de pe plan local şi al Comitetului Zonei Balcani din cadrul Consiliului Mondial Turc de Afaceri. De asemenea, este implicat în şase businessuri în România, cu afaceri cumulate de circa 120 de milioane de lei anul trecut (circa 28 de milioane de euro), iar în 2013 speră să reuşească să dea drumul unui alt proiect, aflat în trend în prezent, şi anume două parcuri eoliene.
Este de profesie economist şi prima dată a lucrat în industria construcţiilor din Libia şi din Turcia. "În '92, birocraţia m-a adus în România", spune zâmbind Süsli. Lucra în Libia, iar când s-a întors în Turcia trebuia să facă stagiul militar obligatoriu, dar exista şi posibilitatea reducerii stagiului, în schimbul unei anumite sume de bani. "Am făcut 50 de zile de armată şi după ce am terminat, m-am dus la bancă să plătesc banii. Aveam valută. De la bancă mi s-a spus că au trecut 60 de zile de când am intrat în ţară şi că nu pot primi de la mine valută. Era o chestiune de birocraţie. Trebuia să am o ştampilă, o viză pe pa