România a înregistrat, în 2011, un focar de infecţie HIV/SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile, numărul celor diagnosticaţi crescând de la 1-6 cazuri pe an până în 2010, la 114 în 2011, rezultă din Raportul anual privind situaţia drogurilor prezentat joi de Agenţia Naţională Antidrog.
Raportul anual atrage atenţia asupra faptului că anul trecut a fost semnalată apariţia unui focar de infecţie HIV/SIDA în rândul consumatorilor de droguri injectabile din România.
"Conform datelor furnizate de Comisia Naţională de Luptă Anti-SIDA, numărul consumatorilor de droguri injectabile nou diagnosticaţi cu HIV a crescut în România, de la 1-6 cazuri pe an până în 2010, la 114 cazuri în 2011. Această situaţie poate provoca o problemă de sănătate publică, deoarece este posibilă extinderea infecţiei cu HIV şi la alte categorii de populaţie aflate în zone de risc", se arată în raportul citat.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog au mai menţionat că se observă o creştere în ceea ce priveşte numărul estimat de consumatori problematici din Bucureşti în anul 2011, comparativ cu anii anteriori.
Potrivit specialiştilor, creşterea numărului de consumatori problematici este cauzată, în mare parte, de apariţia pe piaţa din România a noilor substanţe cu proprietăţi psihoactive (SNPP), iniţial, acestea putând fi comercializate fără restricţii.
Din raport mai rezultă că şi prevalenţele pentru infecţiile cu HVB, HVC în rândul consumatorilor injectabili au înregistrat tendinţe crescătoare, datorate parţial tot schimbărilor survenite în modelele de consum. O altă explicaţie a schimbărilor de tendinţă înregistrate pentru cele trei tipuri de infecţii poate fi diminuarea substanţială a intervenţiilor de reducere a riscurilor de infectare, pe fondul lipsei fondurilor de finanţare, în special pentru proiectele derulate de organizaţiile neguvernamentale sp