Vineri, 16 noiembrie ora 18.00, la Mansarda Baiulescu (Bd. Eroilor nr. 33) va avea proiectia filmului documentar “Orașul Memorabil”. Filmul se bazeaza pe colectia "Orasul Memorabil" realizata de Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Braşov-Covasna Harghita si care cuprinde fotografii care provin din albumele de familie ale locuitorilor Brașovului și ilustrează orașul începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea și până în prezent.
Memoria oraşului este personală – e o imensă colecție de amintiri individuale care se suprapun şi formează o imagine cu contururi estompate, dar și cu puncte de o nesperată claritate. Locul în care se fac fotografii de nuntă este de generaţii acelaşi, însă locul primului sărut este altul pentru fiecare.
Plimbarea „în centru” îi reuneşte pe toți într-un perimetru cunoscut, dar spatele blocului cu joaca neobosită e altul. Personală e şi grădina bunicilor, personal e și un copac de esență rară în parcul central - și totuși ele stau pe o unică hartă a orașului.
“Orașul Memorabil” este un proiect cutural desfășurat în ultimii trei ani în Brașov și are ca scop documentarea istoriei trăite a orașului și identificarea locurilor semnificative în memoria colectivă. Deseori ne vedem puşi în situația de a regreta lipsa de implicare a locuitorilor în deciziile care le privesc urbea. Mai ales arhitecții resimt inerția locuitorilor atunci când sunt chemați să se informeze, să participe la decizii, să fie parte din viața lui.
Cum ar putea totuşi să fie atraşi locuitorii unui oraș spre implicarea în chestiunile cetății? Soluția pe care o propunem este valabilă pentru orice loc – implicarea vine din experiența personală. Și ce este mai personal decât amintirile proprii?
Adunate în ultimii trei ani sub forma fotografiilor de familie realizate în spațiul public și a cărților poștale str