Elevii Şcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Focşani au marcat ieri, în avans, „Ziua Internaţională a Toleranţei”, printr-o serie de acţiuni menite să îi ajute să înţeleagă mai bine importanţa adoptării unei atitudini to-lerante şi de preţuire faţă de semenii lor, de orice naţiune şi orice religie. Numită sugestiv „Abecedarul toleranţei”, activitatea, coordonată de profesoara Liliana Niţu şi bibliotecara Adriana Măciucă, s-a desfăşurat la Centrul de Documentare şi Informare al unităţii de învăţământ, fiind implicaţi elevii claselor a VII-a şi a VIII-a A.
Elevii au putut viziona imagini în powerpoint pe tema dată, apoi au completat un chestionar cu titlul „Suntem toleranţi?”, după care au luat parte la o dezbatere despre toleranţă. La sfârşit, elevii au întocmit şi scris pe foaia de flipchart, un set de „reguli de aur ale toleranţei”. „Vorbind despre toleranţă, este necesar ca aceasta să fie înţeleasă şi însuşită în primul rând de către copii, pentru că altfel nu vor învăţa sau vor învăţa foarte greu mai târziu cum să facă faţă situaţiilor conflictuale sau chiar conflictelor”, a declarat profesoara Liliana Niţu.
De asemenea, tot în cadrul acestui eveniment, elevii au putut fi „Bibliotecari pentru o zi”, conştientizând astfel rolul pe care-l au aceştia. Această activitate a fost coordonată de bibliotecara Adriana Măciucă, participând şi elevi de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Elena Doamna” din Focşani.
Statele membre ONU pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură au semnat, pe 16 noiembrie 1995, Declaraţia Principiilor To-leranţei, la Paris. 16 noiembrie a fost proclamată drept Ziua Internaţională a Toleranţei, cu scopul de a mobiliza opinia publică în favoarea toleranţei şi a educaţiei pentru toleranţă. Statele membre ONU sunt încurajate ca, în această zi, să organizeze programe şi acţiuni, prin care să îşi încurajeze cetăţenii să aibă atitu