Scris de Otilia Șandor - Liceenii de la Gojdu şi Eminescu au fost provocaţi la un meci de baschet antitutun.
Acţiunea, organizată de membrii CPECA, a fost organizată cu ocazia Zilei naţională de renunţare la fumat. Această zi se marchează în a treia zi de joi din luna noiembrie, de zece ani încoace. În 2002, la o conferinţă de la Varşovia s-a stabilit această zi, care se punctează prin acţiuni diferite, în ţările central-est europene.
Anul acesta, sloganul propus pentru marcarea Zilei fără Tutun este: “Stop intervenţiei industriei tutunului”.
Astfel, în această săptămână, membrii CPECA au derulat o serie de acţiuni prin care au transmis că substanţele nocive din fumul de ţigară nu-i afectează doar pe cei care fumează. „Fumatul pasiv (ce constă în respirarea aerului poluat de ţigările celorlalţi) este la fel de nociv şi creşte riscul îmbolnăvirilor la cei supuşi acestei poluări. După o oră de fumat într-o încăpere închisă, nefumătorul care se află în aceeaşi încăpere cu cel care fumează, inhalează cantităţi egale de nitrozamine cu cele existente în 15 ţigări filtrate”, au atenţionat reprezentanţii CPECA.
Ei informează că „riscul expunerii (greu de evaluat) diferă în funcţie de ambianţă, durata expunerii, ventilaţie şi prezenţa altor poluanţi”. Şi fumatul pasiv îmbâcseşte hainele cu miros neplăcut, poate provoca iritaţie, dureri de cap, tuse, uscăciunea mucoaselor gâtului, greaţă, astenie, declinul lent al funcţiei pulmonare, spun organizatorii.
Studiile existente arată că nou-născuţii fumătoarelor pot avea o greutate mai mică la naştere (greutatea bebeluşilor fiind cu atât mai mică faţă de cea normală cu cât femeia însărcinată fumează mai mult) şi au risc de deces mai mare în ultimele zile ale sarcinii sau în primele zile după naştere.
Studiile indică şi faptul că copiii din părinţi fumători pot face des bronşite acute, iar la copiii şi a