Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie propune o scădere a numărului de certificate verzi acordate pentru investiţiile în energia regenerabilă, deoarece ar putea apărea situaţia în care consumatorul final să nu poată plăti schema de sprijin, potrivit reprezentanților Ministerului Economiei şi ai ANRE.
”Există riscul unui conflict între reglementări şi disponibilitatea consumatorului final de a plăti schema de sprijin pentru energia regenerabilă. FMI spune că energia este atu-ul nostru, noi trebuie să ne concentrăm pe cărbune, în orice zi peste 40% din energie vine de la cărbune”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu, la conferinţa Focus Energetic.
În acest context, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie propune o scădere a numărului de certificate verzi acordate pentru investiţie.
”ANRE va propune reducerea numărului de certificate verzi pentru biomasă şi parcuri fotovoltaice, deoarece au scăzut costurile acestor tipuri de investiţii în raportul privind piaţa de energie pentru anul 2012, ce va fi publicat în ianuarie 2013”, a declarat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, citat de Agerpres.
Reprezentantul autorităţii de reglementare în energie a menţionat necesitatea de a reduce schema actuală cu un certificat verde pentru sectorul fotovoltaic şi cu 0,3 certificate pentru biomasă.
”A scăzut costul investiţiei pentru MW în parcurile fotovoltaice, tehnologia este mai ieftină. Când s-a calculat numărul de certificate verzi pentru panourile solare s-a ţinut cont de vechile costuri de instalare. Costul a scăzut la jumătate. Este o discuţie şi ne întrebăm de ce să plătim disproporţionat, dacă nu este necesar? Am informat Guvernul şi Comisia Europeană, am prezentat necesitatea micşorării schemei cu un certificat verde pentru sectorul fotovoltaic şi cu 0,3 certificate pentru biomasă”,